achtergrond Onze mooie kop

Dansen

foto

Ons repertoire bestaat uit historische dansen van de renaissance tot en met het begin van de twintigste eeuw. Op deze pagina komen linkjes van alle dansen, waaronder informatie te vinden is. Tot nu toe volstaat een korte beschrijving. Nog niet bij alle dansen staat een beschrijving, maar daar wort hard aan gewerkt!

Chopinwals
De Chopinwals is een dans op muziek van Frédéric Chopin, om precies te zijn de Wals in A mineur, opus 34, no 2. De choreografie is ons aangeleerd door het echtpaar Flahaud tijdens een workshop. Het is een prachtige, rustige wals met veel figuren, die moeilijk te dansen is omdat de wals niet strak in tempo wordt gespeeld, maar de muziek steeds verandert. Dit is echter ook wat hem zo bijzonder en mooi maakt.Hieronder een filmpje, gemaakt in de muziekkoepel in het Noorderplantsoen bij het vallen van de nacht.

Fledermaus Quadrille
Een openingsdans, geschreven op muziek van Johann Strauss. Men zegt wel dat de dans een middel was om de destijds net uitgebrachte opera, die Fledermaus (1874) te promoten. Hieronder zie je een filmpje die de versie benadert die we bij de galanten doen, alleen is onze dans iets 'springerigere' passen, wat hem geschikter en leuker maakte voor de jeugd.

Hole in the Wall
Een Engelse dans, opgeschreven door Playford, die in lange lijnen gedanst kan worden met zoveel paren als mee willen doen. Hieronder staat een tutorial van de Hole in the Wall met vier paar.

Indian Queen
Een dans die voorkomt in de film Pride en Prejudice en die is opgeschreven door Playford in de 17e eeuw. Het is een gezellige rijdans waaraan zoveel paar mee kunnen doen als willen.
De Indian Queen kan op verschillende daarvoor bestemde muziekjes worden gedanst. Hieronder hoor je een andere dan de onze.
 

Ländler
De muziek is een verzameling van muziek van Mozart, waarvan het grootste deel uit 'Sechs Deutsche Tänze' komt. Het is een Oostenrijkse volksdans die rond 1800 ontstaan is. De Ländler kenmerkt zich door prachtige, ingewikkelde armbewegingen in driekwartsmaat.

Ook in The Sound of Music zit een Ländler. Wij doen niet precies dezelfde, maar het filmpje staat hier toch om een idee te geven van het soort dans.

Maxixe

Menuet Don Juan
Het menuet Don Juan is een menuet op muziek van Wolfgang Amadeus Mozart.

 

Menuet Van Beethoven

Pavane

Quadrille des Lanciers

Quadrille Français

Strasbourgeoise