Les Gais Galants is een vereniging die de oude dansen die vroeger aan de Europese hoven gedanst werden, levend probeert de houden. Dansen was vroeger de gelegenheid om een huwelijkspartner uit te kiezen, daarom heb je voor hofdansen geen vaste partner nodig en heb je tijdens het dansen veel contact met andere dansers.

Les Gais Galants bestaat sinds 1964 en kent een lange historie. We zijn begonnen als Studentenhofdansvereniging, maar inmiddels open voor iedereen die van hofdansen houdt. Het reilen en zijlen van de vereniging wordt gecoördineerd door het bestuur, dat momenteel bestaat uit Machteld de Kok (voorzitter) en Odilia Drenth (penningmeester/secretaris). De danslessen worden gegeven door onze dansleiding.

Wij verzorgen niet alleen danslessen maar organiseren met de leden ook andere activiteiten, met als hoogtepunt het jaarlijkse gala. Voor alle activiteiten, kijk in onze agenda.

Naast het organiseren van onze eigen activiteiten, geven wij ook optredens en workshops. Bij optredens dansen wij in zelfgemaakte historische kostuums. Een optreden draait niet alleen om dansen maar ook om het neerzetten van een historische sfeer. Tijdens workshops laten wij anderen kennis maken met hofdansen.

Wij hebben veel erg betrokken oud-leden. Eerder kwamen deze mensen vooral op gala’s, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer die af en toe een activiteit of een dansdag meepakken. Ook komen een aantal regelmatig mee met optredens, zodat we meer verschillende dansen kunnen laten zien. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Naast onze vereniging zijn er in Nederland nog een aantal andere hofdansverenigingen. Plaisir Courtois in Groningen, Les Precieuses Ridicules in Nijmegen en Tour de Mains in Den Haag.